- 19 Kasım 2024
- Yazar : ReklamVERSE
- Genel
- 0 Yorumlar
Dijital pazarlama, dijital ortamlarda ürün ve hizmet reklamcılığını kapsayan kapsamlı bir kelimedir ve tek bir paragrafta ifade edilemeyecek kadar karmaşıktır. İnternetin gücü ve mobil devrimle birlikte, insanların ticaret ve pazarlama hakkındaki düşüncelerindeki değişim, dijital pazarlamanın gelişmesine neden oldu. İnternet, arama motorları, sosyal medya, mobil uygulamalar ve daha birçok dijital pazarlama yolu mevcuttur.
Özetle dijital pazarlama, online bir bağlantı ile ulaşılabilen her yerin reklam ve satış teknikleri açısından değerlendirilmesi sürecidir. Çeşitli kaynaklara göre ilk e-posta 1971 yılında dijital pazarlamanın başlangıcı olarak gönderilmiştir. Ne de olsa pazarlama, iki kişinin veya kuruluşun iletişim kurabileceği her yerde gerçekleşebilir. 1990’da “dijital pazarlama” terimi ortaya çıktı ve 1994’te ilk tıklanabilir banner reklam yayınlandı. Sonuç olarak, dijital pazarlama için temel oluşturuldu. Bu, onlarca yıl geciktiğiniz anlamına gelmez. Bugün uygulayacağınız dijital pazarlama yöntemleri ile fark yaratabilirsiniz.
Tabii ki, dijital pazarlamanın neyi gerektirdiğini anlamak çok önemlidir. Ancak, e-ticaret işletme sahipleri için en önemli şey neyin işe yaradığını anlamaktır. Dijital pazarlama, daha fazla sayıda potansiyel tüketiciye ve daha hedefli bir kitleye daha verimli ve başarılı bir şekilde ulaşmak için bir taktikler koleksiyonunu ifade eder.
Dijital pazarlama, net değerler kullanılarak reklam performansının ölçülmesine, belirli bir kitlenin doğrudan hedeflenmesine ve potansiyel tüketicilerle karşılıklı diyalog kurulmasına olanak tanır. İnternette, hemen hemen her şey için birkaç seçenek var. Ne de olsa dijitali bu kadar çekici yapan şey değil mi? Kenarlıklar veya desenler yoktur. Bir ucunu alın ve istediğiniz yöne çekin. Kendi e-ticaret planlarınıza göre uyarlayarak dijital pazarlamayı avantajınıza kullanın. Paranızın karşılığını en iyi şekilde almak için farklı dijital pazarlama türlerini kontrol etmeyi unutmayın. İşte 2022 yılının yükselen dijital pazarlama kanalları;
SEO, “arama motoru optimizasyonu” (SEO) anlamına gelir.
Dijital pazarlamanın temelini oluşturan yaklaşımlardan biri de, son yıllarda TrendTopic listesinden solmayan bir tabir olan SEO’dur. Bir e-ticaret sitesinin arama motoru standartlarına uymasını ve sonuçların ilgili sorguların en üstünde görünmesini sağlamaya yönelik bir tekniktir. Reklamdan daha doğal bir iş şeklidir. E-ticaret sitesinin altyapısından yazılı içeriğine kadar tüm projeyi kapsar.
İçerikle Pazarlama
İçerik pazarlaması, gelir elde etmekten çok güven oluşturmaya odaklanan bir tekniktir. İçerik pazarlaması satış kavramını merkeze alsa da hedef kitlenin dikkatini çekme, güvenini kazanma, eğitim ve bilgi verme gibi marka değerini artıran eylemler yapmak için kullanılabilir. Tutarlı bir şekilde yönetildiğinde, mevcut tüketicileri müşteri olarak tutmada çok önemli bir rol oynayan içerik pazarlaması, potansiyel müşterileri yeni müşterilere dönüştürme yeteneğine sahiptir.
E-posta yoluyla pazarlama
E-posta pazarlaması, belirli hedef gruplarla doğrudan iletişim kurabileceğinden, en önemli dijital pazarlama türlerinden biridir. Ürün ve hizmet tanıtımı, teklif, bilgilendirme, kutlama gibi ticari amaçlı eylemlerin e-posta yoluyla gerçekleştirilmesidir. Bilgi doğrudan mevcut veya potansiyel müşterilere iletildiğinden, dönüşüm oranı oldukça yüksektir.
Sosyal Medyada Pazarlama
Sosyal medyada ürün ve hizmetlerin reklamını yapma tekniği sosyal medya pazarlaması olarak bilinir. Küçük bir harcamanın çok sayıda insana ulaşmasını sağladığı için sıklıkla kullanılmaktadır. Özel reklamlar sosyal ağ pazarlama teknolojileri kullanılarak geliştirilebileceğinden verimliliği en üst düzeye çıkarır. İlgi alanı, yaş, cinsiyet ve bölge gibi ayrıntılar değiştirilebilirken, potansiyel tüketicilerden yorum ve mesaj şeklinde girdiler de alınabilir.
Affiliate Marketing
Kullanıcı tarafından üretilen reklam veya satış olarak nitelendirebileceğimiz bağlı kuruluş pazarlamasında kâr eden iki taraf vardır. Satış ortağı, pazarlama veya teklif tekniği kullanılarak ürün veya hizmetin satılmasını sağlayan çeşitli işlevleri yerine getirir. Üretici üründen para kazanırken bağlı kuruluş bir komisyon alır. Bağlı kuruluş pazarlaması, etkileyici pazarlama ve viral pazarlama gibi stratejileri de içerebilir.
Influencerlarla Pazarlama
Geleneksel pazarlama reklamları, potansiyel alıcılar tarafından takip edilen ünlüleri içerir, ancak dijital pazarlama reklamları, dijital alemden ünlüleri içerir. Etkileyici pazarlama, genellikle sosyal medya fenomeni olarak bilinen, bir ürünün tanıtımını, reklamını veya savunuculuğunu yapan çok çeşitli etkiye sahip insanlara sahip olma tekniğidir.
Yeniden pazarlama (Remarketing)
E-ticaret siteleri için yeniden pazarlama kritik öneme sahiptir. Temel bir tanımla yeniden pazarlama, daha önce görüntülenen bir sitenin reklamının daha sonra ziyaret edilen bir siteye yerleştirilmesidir. E-ticaret sitelerinden alışveriş yapmadan ayrılan kullanıcılar bu şekilde tekrar alışveriş yapmaya teşvik edilebilir.
SEM- Arama motoru pazarlama
SEM, “Search Engine Marketing”in (Arama Motoru Pazarlaması) kısaltmasıdır.
Arama motoru pazarlaması, arama motoru sonuç sayfalarında bir reklam biçimidir. SEO ile organik olarak elde edilebilecek üst sıralara SEM kullanılarak daha hızlı ve verimli bir şekilde ulaşılabilir ancak SEM ücretli bir hizmettir. Sonuç olarak, bütçe başarısını belirler. E-ticaret siteleri için de çok önemlidir. Çünkü e-ticaret sitesinin ürün ve hizmet sunma kabiliyeti ilk etapta yükselir.
Görüntülü reklamlar (Display Advertising)
Pazarlamanın temel yapı taşları reklamlardır ve dijital pazarlamanın temel yapı taşları görüntülü reklamlardır. Görüntülü reklamlar ile reklamın konusu olan ürün veya hizmet açık ve net bir şekilde sunulabilir. Bu, kullanıcının tek bir reklamdan yeterli bilgiyi almasına ve reklam firması ile iletişime geçmesine olanak tanır. Reklamlar çeşitli web sitelerinde, video içerik kanallarında, e-postalarda ve sosyal medya platformlarında bulunabilir. Görüntülü reklamlarınızı (GDN) yayınlamak için Google Reklamlarının görüntülü reklam ağını kullanabilirsiniz.
Viral Pazarlama
Geleneksel bir pazarlama stratejisi olmasına rağmen, dijital dünyada giderek daha başarılı olduğunu kanıtlamıştır. Reklam, üretici veya satıcı tarafından “gizli pazarlama” olarak da bilinen bu şekilde üretilmez. Etkileyen ve bağlı kuruluş yaklaşımlarında olduğu gibi, bir kullanıcının ürün hakkındaki farkındalığını artırmak için çaba gösterilir. Bu teknik genellikle bloglarda ve e-postalarda kullanılır.