- 19 Kasım 2024
- Yazar : ReklamVERSE
- Genel
- 0 Yorumlar
Pazarlama Nedir
Pazarlama, işletmelerin hangi ürün veya hizmetlerin tüketicilerinin ilgisini çekeceğine karar verme ve satış, pazarlama ve yönetim stratejileri geliştirme sürecidir. Pazarlama süreci, işletmelerin tüketicileri için değer ürettiği ve daha sonra bu değeri toplamak için güçlü müşteri bağlantıları kurduğu entegre bir süreçtir.Pazarlama, toplumun sosyo-psikolojik yapılarını ve ilgili bilim dallarını kullanan bireyin gerçek tutum ve davranışlarını, ayrıca mal ve hizmetleri tüketicilere ulaştırmak için kullanılan yöntemleri de inceleyen bir faaliyettir. Aynı zamanda tüketicilerin istek ve ihtiyaçlarına uygun pazarlama uygulamaları sağlayan bir faaliyettir. Pazarlama ayrıca yerel, bölgesel ve ulusal pazarları birbirine bağlayan dinamiklerle de ilgilidir.
Pazarlama Türleri Nelerdir
- Geleneksel Pazarlama
- Outbound Marketing
- Inbound Marketing
- Dijital Pazarlama
Bu pazarlama türleri arasından ‘Geleneksel Pazarlama’ ve ‘Dijital Pazarlamayı’ inceleyeceğiz
Geleneksel Pazarlama
Geleneksel pazarlama, internetin ortaya çıkmasından önce çevrimdışı yöntemlerle marka tanıtımına atıfta bulunur. Reklam panolarını, broşürleri ve radyo reklamlarını düşünün. Bilgi kolayca elde edilemediğinden, geleneksel pazarlama çoğunlukla basılı, televizyon reklamları ve reklam panoları gibi dış stratejilere dayanıyordu. Geleneksel pazarlama teknikleri hepimizin aşina olduğu yollar gibi görünüyor.
Dijital Pazarlama
Günümüz teknolojisinde dijital pazarlama, geleneksel yayınlara göre daha avantajlı ve tercih edilen ürün veya hizmetlerin online olarak tanıtımını yapan bir pazarlama bileşenidir. Ürün ve hizmetleri internet üzerinden ve masaüstü bilgisayarlar, cep telefonları ve diğer dijital medya ve platformlar gibi çevrimiçi tabanlı dijital teknolojilerin tanıtımını yapar.
Geleneksel Pazarlama Yöntemleri Nelerdir?
Reklam Panoları: Toplantımızı anlatan reklam panoları yolda, arabada bir test tekniğidir. Reklam panoları, geniş bir kitleye ulaşmanın, bir şeyi tanıtmanın vb. iyi bir yoludur. Reklam panoları dışında otobüs giydirme, bina boyama vb. gibi çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır. Gibi paketleme stratejilerinde olumlu sonuçlar üretir.
El ilanları ve keşifler, birkaçını belirtmek gerekirse, sokak merkezlerini, yeni bir el ilanı koleksiyonunu ve yapımları içerir. Özel indirimler ve promosyonlar için bunlar hala en popüler seçeneklerdir. Çevrimiçi pazarlama, şahsen pazarlamaktan çok daha ilgi çekicidir. El ilanları ve iddialar, şirketinize yeni müşteriler çekmenize yardımcı olur. Doğrudan posta ve kartvizitler de duygusal tepkileri azaltır.
Yüz yüze etkileşim ve satış, bir kişiyle şahsen bağlantı kuran bir ürünü içeren bir tür geleneksel pazarlamadır. Ürün özelliklerini ayrıntılı olarak tanımlayan ikna, güven ve pazarlama teknikleri hala kullanılmaktadır.
Dijital Pazarlama Yöntemleri Nelerdir?
Arama motoru optimizasyonu veya SEO, işletmelerin web sitelerini arama motorlarının taraması ve dizine eklemesi için nasıl daha basit hale getirebileceğini açıklamak için kullanılan terimdir. Dijital pazarlama yaklaşımlarından biri olan SEO çalışmalarını artık birçok firma hem uzun vadeli değer hem de maliyet tasarrufu sağladığı için takdir ediyor.
Sosyal Medyada Pazarlama Sosyal medya pazarlaması, Dijital Pazarlama araştırması yapmak isteyen firmaların değer verdiği bir diğer dijital pazarlama stratejisidir. İşletmeler, ziyaretçileri çekmek, marka bilinirliğini artırmak, kampanyaları tanıtmak, hedef demografilerine ulaşmak ve daha fazlası için sosyal medya pazarlamasını kullanabilir. Instagram, Facebook, Youtube, Twitter, Tiktok ve diğer sosyal medya platformları Sosyal medya ağlarının iletişim ve reklam faaliyetlerine verilen isimdir.
E-posta yoluyla pazarlama E-posta pazarlaması başka bir dijital pazarlama tekniğidir. E-posta pazarlama, ilgili promosyonları sağlarken e-posta pazarlama kullanarak ürün, hizmet ve kampanyaların reklamını yapmak isteyen e-ticaret firmalarına verilen isimdir.
Influencerlarla Pazarlama Influencer pazarlama, işletmelerin hedef pazarlarındaki bireylere daha kolay ulaşmak için Instagram, Youtube, Twitter ve Tiktok gibi sosyal medya sitelerinde yüksek takipçi hesaplarıyla çalışmasıdır.
Bağlı kuruluş pazarlaması, içinde bulunduğunuz bir pazarlama türüdür. Affiliate pazarlama, Türkçede bağlı kuruluş pazarlaması olarak da bilinir, e-ticaret şirketlerinin ürünlerini tanıtmak için kullandıkları bir dijital pazarlama stratejisidir.
İçerikle Pazarlama Materyal pazarlama, işletmelerin genellikle bloglar veya sosyal medya platformları aracılığıyla hedef demografiklerindeki bireylere ulaşmak için içerik oluşturduğu ve yaydığı bir pazarlama türüdür.
Geleneksel Pazarlamanın Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?
Geleneksel pazarlama, sosyal medyanın ortaya çıkışının bir sonucu olarak pazarlamacılar tarafından geri itildi, ancak yine de işletmeler için sayısız fayda sağlıyor. Geleneksel pazarlama, tüketicinin günlük yaşamında önemli bir rol oynamaya devam ediyor. Artık birçok insan geleneksel pazarlama yöntemlerinin hala hayati olduğuna inanıyor. Örneğin gazeteleri, dergileri, radyo yayınlarını, televizyon işini ve doğrudan postayı okumak, tümü kanal örnekleridir. Geleneksel pazarlama avantajları dediğimizde şunları sayabiliriz;
- Etkileyici ve anlaşılması kolaydır.
- Günlük yaşamda pek çok kitleyi etkisi altına alma özelliğine sahiptir.
- Günlük yaşamda etkileşime geçmeyi kolaylaştırır.
- Basılı pazarlama malzemeleri daha kalıcıdır.
- Daha akılda kalıcıdır.
Geleneksel pazarlamanın birçok dezavantajı vardır. Bu dezavantajlar, özellikle dijital pazarlama taktiklerine aşina olan kuruluşlar arasında son yıllarda giderek daha belirgin hale geldi. Aşağıda birkaç örnek ekledik.
- Kampanyaları ölçümlemek zordur.
- Geleneksel pazarlama yöntemleri daha yüksek bütçeler gerektirir.
- Tüketiciyle doğrudan etkileşim olmaması
Dijital Pazarlamanın Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir ?
Dijital pazarlama, öne çıkmasına ve daha sık kullanılmasına yardımcı olan bir dizi avantaj sunar. Bu faydalar aynı zamanda dijital pazarlamayı geleneksel pazarlamadan ayıran özelliklerdir. Gelin hemen bu avantajlara bir göz atalım.
- Dijital Pazarlama Daha Düşük Maliyetlidir
- Dijital Pazarlama Ölçülebilir
- Daha İyi İletişim
- Dijital pazarlama 7/24 kullanılabilir özelliğe sahiptir.
- Direkt kişiye özel hedef belirleme seçeneğine sahiptir.
Geleneksel pazarlamanın dijital pazarlamaya göre daha az avantajı vardır. Ancak, bazı dezavantajların olduğunu hatırlamak önemlidir.
- Küresel Rekabet
- Güvenlik ve Gizlilik Sorunları
- Geri Bildirim ve Yorum
- Dijital ortamda sürekli güncel olmanız gereklidir. Bunu başaramazsanız olumsuz sonuçlar almanız muhtemeldir.
- Sürekli değişen trendler ve platformlara yetişmek için bakım maliyetleri ortaya çıkabilir.